OTİZM RİSKLİ BEBEKLER EĞİTİM PROGRAMI (ORBEP) 0-3 YAŞ
İnsanlar otizmi tanımaya başladıkça otizm tanısı daha erken yaşlarda konmaya başlandı. Bu çok sevindirici bir gelişme. Artık 0-3 yaş aralığında tanı alan birçok öğrenciye rastlayabiliyoruz. Tabi diğer taraftan bu sefer de bu yaş grubuna yönelik nasıl bir eğitim yapılması gerektiği gündeme geldi. Doktorların sadece kreşe başlatın yeter diyerek geri gönderdikleri çocuklar aslında çok önemli bir zamanı kaybedebilmekteler. Hatta bazı çocukların hazır bulunuşlukları olmadan kreşe gönderildiklerinde daha kötü sonuçlar alındığına da çok defa şahit olmuşuzdur.
Bu anlamda bizim tavsiyemiz hep terapistin eve gelerek evde çalışma yapması ve ailenin de gözleyerek bu yaklaşımları gün boyu devam ettirmesidir. Bu yaş aralığındaki çocukları masaya oturtup klasik anlamda özel eğitim yapmaya çalışmak yine çocukların zamanından çalmaktan başka bir şey değildir. Diğer taraftan çoğu defa aileler böyle bir terapist bulmakta zorlanmaktalar.
İşte bu nedenle yoğun talep üzerine biz de Otizm Vakfında 0-3 yaş eğitimi de vermeye karar verdik.
Tanı konulmuş da olabilir konulmamış da olabilir. Biz aslında riskli bebek diyoruz. Bu anlamda programımızın adına da ‘Otizm Riskli Bebekler Eğitim Programı’(ORBEP) adını verdik
Vakfımızda; 0-3 yaş aralığında, otizmden etkilenmiş olduğu düşünülen ya da otizm raporu olan bebekler için eğitim vermekteyiz. Özel olarak hazırladığımız odamızda oyun temelli çalışmaktayız. Siz de çocuğunuzda otizmden şüpheleniyorsanız, çocuğunuza otizm teşhisi konduysa hiç vakit kaybetmeden randevu alıp vakfımıza gelebilirsiniz.
OTİZMDE İLK İŞARETLER
Otizmli çocukların %75’inde gecikme belirtileri 1 yaş civarında başlamaktadır.%25’inde belirtiler, 2 veya 3 yaşında başlar. Otistik davranışlar 2 yaşında 1 yaşa göre daha belirgindir.3 yaşında ise 2 yaşına göre daha belirgindir.
1 yaş öncesi kritik davranışlar:
Babıldamanın olmayışı veya nadir olması
Sosyal gülümseme olmaması
Kucağı alınma beklentisinin az olması
Konuşanın yüzüne bakılmaması
Adı çağrıldığında bakmama
Göz kontağının az olması
Garip duruş ve tekrarlayıcı hareketler
Objeleri keşfetmeme ya da tuhaf biçimde inceleme (aşırı ağız oynatma, göze yakın tutma)
Bazı objelere aşırı ilgi
Uyku problemi (gaz dışında) ya da çok sakin bebek (aşırı pasif)
Motor gelişim gecikmesi
Erken tanı neden önemlidir?
Erken çocukluk dönemi, özellikle yaşamım ilk 5 yılı beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir.Bu gelişimsel özellik çocuğun öğrenme yeteneğini doğrudan etkilemektedir.Otizmli çocuklarda , sinir hücreleri arasında kurulan bağlantıların sayıca daha az ve yapısal olarak da sağlıksız özellikler taşıması nedeniyle , özellikle erken çocukluk döneminde beyin ve sinir siteminin gelişimi için çocuğun sürekli uyarılması gerekmektedir.
ORBEP hakkında bilgi almak için 0312 460 17 98 numarayı arayarak randevu alabilirsiniz. Randevu ücretsizdir.