Türkiye Spina Bifida derneği koordinatörlüğünde, Türkiye Disleksi Öğrenme Güçlüğü Ortaklığı ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezinin iştirakiyle yürütülen “Engelli Çocukların Karar Alma Süreçlerine Etkin Katılımı” isimli Sivil Toplum Destek Programı III projesi kapsamında Otizm Vakfı olarak 28-29 Haziran 2021 tarihinde katılmış olduğumuz eğitim programının ilk aşamasını tamamladık.
Projemizde belirlediğimiz yol haritalarından biri olan otizmli gençlerin katılımı ile bir seçim gerçekleştirdik. 13/08/2021 tarihinde saat 12:00’de Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Şevval BAYRAM, Okul Öncesi Öğretmeni ve Uzman Öğretici Sevdenur SERGEK ve Otizm Vakfı Özel Eğitim Kurum Müdürü Fatih GÜNDÜZ liderliğinde U.Y., O.K., Y.A., C.Y. ve H.Ö. isimli çocukların katılımlarıyla toplantı gerçekleştirilmiştir. İlk olarak toplantının amacı çocuklara anlatılıp, birinci seçim için renk kartelası sunuldu. Birinci seçim sonucunda renk kartelasındaki seçenekler 5’e indirildi. Ardından ikinci seçime geçildi ve 5 seçenek arasından 3 renk seçildi. Son olarak da 3 renk arasından DRK7874 numaralı renk oy çokluğuyla seçildi.
#çocuklarınkatılımhakkı #engelliçocuklarınkatılımı #participationofchildrendisabilities
@cocuklarınkatilimhakki
@trspinabifida
@disleksidernegi
Ankara Otizm Vakfı Engelli Çocukların Katılım Hakkı Eğitimci Eğitimi
18/09/2021 tarihinde Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Şevval BAYRAM ve Okul Öncesi Öğretmeni ve Uzman Öğretici Sevdenur SERGEK anlatıcılığında “Engelli Çocukların Katılım Hakkı Eğitmen Eğitimi”ni vakfımızın Özel Eğitim Birimi eğitimcilerinin katılımıyla gerçekleştirdik.
Eğitimimizde genel olarak;
· Projenin tanıtımı, amaçları, ana hedefleri ve projede sivil toplum kuruluşlarının yeri ve önemi,
· Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Engelli Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin amaçları ve toplumdaki yeri,
· ÇHS ve EÇHS için kapsayıcı görevlerimiz ve sorumluluklarımız,
· Çocuk katılımı,
· Katılım hakkı ve katılım hakkının ÇHS ve EÇHS içindeki yeri ve önemi
· Katılımın tanımı, önemi ve katılımın ne olmadığı,
· Çocuklara yönelik hesapverebilirlik,
· Örnekler üzerinden çocuk ve genç katılımının boyutları,
· Çocuk katılım düzeyleri ve şekilleri,
· Çocuk katılımının uygulanması için atılacak adımlar,
· Hedeflerimiz
Eğitimimiz yaklaşık bir buçuk saat sürmüştür. Bu süreçte katılımcılarla etkileşim içinde ve özellikle “katılım hakkı” hakkında proje eğitiminden öğrendiğimiz bilgilerin ve araştırmalarımızın aktarımları yapılmıştır.
Engelli Çocukların Katılım Hakkı Eğitimci Eğitimi Paylaşım Yazısı
“ENGELLİ ÇOCUKLARIN KARAR ALMA SÜREÇLERİNE ETKİN KATILIMI” PROJESİ KAPSAMINDA HEDEFLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ !
Türkiye Spina Bifida derneği koordinatörlüğünde, Türkiye Disleksi Öğrenme Güçlüğü Ortaklığı ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezinin iştirakiyle yürütülen “Engelli Çocukların Karar Alma Süreçlerine Etkin Katılımı” isimli Sivil Toplum Destek Programı III projesi kapsamında Ankara Otizm Vakfı olarak Özel Eğitim Birimi Engelli Çocukların Katılım Hakkına Yönelik Eğitmen Eğitimi’mizi Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi Şevval BAYRAM ve Okul Öncesi ve Uzman Öğretici Sevdenur SERGEK anlatımıyla gerçekleştirdik.
@cocuklarinkatilimhakki