Ritim ve Otizm Projesi Otizm Vakfı bünyesinde 12 çocuğa ritim, hareket ve müzik temelli aktiviteler sunarak; çocukların kişisel, bilişsel ve fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje 15 Mart 2021 tarihinde başlatılmıştır.
Otizm Vakfı’nın T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen Gençleri Sporla Hayata Hazırlama projesi ile ortak çalışılarak dizüstü bilgisayarlar beraber araştırılmış, en uygun fiyat/performansa sahip olduğu tespit edilen bilgisayar beraber alınmıştır.
Uzman Müzik Öğretmeni Zülal Karakuş ve akademik danışman olarak Araştırma Görevlisi Orkun Karakuş ile proje ekibi oluşturulmuştur. Araştırma görevlisi Orkun Karakuş Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı Müzik Bölümü’nde, Prof. Dr. Enver Tufan’ın danışmanlığı altında “Müzik Eğitiminin Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar Üzerindeki Etkisi” isimli tez çalışmasında Ritim ve Otizm projesini incelemekte; aynı zamanda projenin yürütülmesinde danışman olarak destek vermektedir. Bu bağlamda, Ritim ve Otizm Projesine dayanılarak bir doktora tezi ve en az bir de makale çıkması planlanmaktadır.
Otizm Vakfı bünyesindeki öğrenciler ve özel eğitim öğretmenleri ile görüşmeler yapılarak öğrencilerin seviyesi ve derslere uygunluğu gözlemlenmiş ve programdan yararlanacak 12 öğrenci seçilmiştir. Haftalık programları oluşturulmuş ve yapılacak aktiviteler hazırlanmıştır. Ders programı 18 modül olarak düzenlenmiş olup, her modülün ikişer kere uygulanması ile her öğrencinin toplam 36 ders göreceği bir program yapılmıştır.
Ölçme değerlendirme ve raporlama aşamalarında kullanılacak soru formları Araştırma Görevlisi Ozan Karakuş tarafından hazırlanıp, ailelere gönderilmiştir. Projenin sonunda benzer formlar gönderilerek öğrencilerin seviyesindeki ilerlemenin ölçümü sağlanacak, bu ölçüm akademik raporlanma sırasında veri olarak kullanılacaktır.
Bu arada Müzik odasının düzenlenmesi için de çalışmalar sürdürülmüştür. Otizm Vakfı projeye kendi imkanlarıyla bir piyano, bir org, bir davul seti ve çeşitli vurmalı çalgılar sağlamıştır. Vakıf ayrıca oda zemininin yumuşak materyal (tatami minder) ile döşenmesi ve oturulacak koltukların da teminini kendi olanakları ile sağlamıştır. Belirlenen diğer enstrümanların alımı için piyasa araştırması yapılmış ve 12 adet orff seti alınmıştır. Müzik odası için ses sistemi alınmıştır. Ayrıca Cajon çalgısı, masa zilleri ve ayarlanabilir piyano taburesi temin edilmiştir. Müzik odası için projeksiyon sistemi kurulmuştur.
Pandemi koşullarının yarattığı aksaklıklara rağmen dersler planlandığı gibi 17 Mayıs tarihinde başlamıştır. Ancak büyük ölçüde pandemi sebebiyle her öğrencinin aynı hafta derslere başlaması mümkün olmamış, özellikle ilk haftalarda yoğun olsa da eğitimin devamında da zaman zaman devamsızlıklar görülmüştür. Devamsızlıkları azaltmak amacıyla Pazartesi-Cuma şeklinde belirlenmiş olan ders tarihleri vakıftaki ders programı göz önüne alınarak değiştirilmiş dersler Pazartesi-Salı günleri yapılmaya başlanmıştır.